Find fields & stores near you!
Find fields and stores
Zipcode
PbNation News
PbNation News
Community Focus
Community Focus

Reply
 
Thread Tools
Old 04-21-2011, 06:57 AM #1
Ken448
Meow
 
Ken448's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: SE Michigan
Ken448 is a Supporting Member
 has been a member for 10 years
Ken448 posts videos on PbNation
Ken448 supports Empire
Axe launches a ball on air up

When I first air up my Axe, itll lob a ball on its own at about 100-200fps. Any ideas what I should be looking for?
Ken448 is offline   Reply With Quote
Old Sponsored Links Remove Advertisement
Advertisement
Old 04-21-2011, 08:29 AM #2
Mr Virus
BREATH DEEPLY!!
 
Mr Virus's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: The "Group W" bench
 has been a member for 10 years
My guess is, that the poppet is open at the time you first air up.
Either close the poppet by turning the velocity adjuster fully clockwise, or dont introduce paintballs, prior to charging the gun.
Mr Virus is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 08:45 AM #3
Ken448
Meow
 
Ken448's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: SE Michigan
Ken448 is a Supporting Member
 has been a member for 10 years
Ken448 posts videos on PbNation
Ken448 supports Empire
Both viable solutions but things I should not have to do. Any other gun airs up fine. Now I have to worry about it launching a ball because it feels like it. Pretty unacceptable. Think Ill call Kee see what they have to say.
Ken448 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 09:06 AM #4
mokothemonkey
 
 
mokothemonkey's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
i have this issue as well with my mini.

didn't happen until I bought my relay on/off.

the only way for me to stop it is to air up slowly.
mokothemonkey is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 09:12 AM #5
steve_81
Paintballing since 1996
 
steve_81's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Grand Rapids, MI
steve_81 is reppin' sidebar 4 life
Same here. I Didn't have that issue until after I purchased and installed my Empire Relay on/off.
steve_81 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 09:50 AM #6
Ken448
Meow
 
Ken448's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: SE Michigan
Ken448 is a Supporting Member
 has been a member for 10 years
Ken448 posts videos on PbNation
Ken448 supports Empire
Just spoke to their tech (Jay). They know about the problem and haven't figured it out. Said to do what virus said. To me, that's just not right. This is something that shouldn't have to be worried about when simply airing up a gun. I haven't seen any of my other 30 guns I've owned do this. Ha also said to check bolt guide O rings.
Ken448 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 10:01 AM #7
steve_81
Paintballing since 1996
 
steve_81's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Grand Rapids, MI
steve_81 is reppin' sidebar 4 life
Yea the on/off Relay seems to be really quirky. I've had the problem of it launching a paintball when I air it up. As well as it not purging the marker anymore like it did when I first received it.

Also, one time I aired it up and the gauge read zero and the marker wouldn't fire but the on/off was holding air. It was odd but I messed around with it and got it working again.
steve_81 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 10:04 AM #8
neo2000x
 
 
neo2000x's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Boston
neo2000x supports our troops
Well it sounds like they are still trying to debug the problem and offered you a work around. I'm sure they'll release a fix for it once they figure it out.

New designs will sometimes have problems, that's just how it is. It's the customer support during these times that determine how a company is.
neo2000x is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 10:10 AM #9
steve_81
Paintballing since 1996
 
steve_81's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Grand Rapids, MI
steve_81 is reppin' sidebar 4 life
Quote:
Originally Posted by neo2000x View Post
Well it sounds like they are still trying to debug the problem and offered you a work around. I'm sure they'll release a fix for it once they figure it out.

New designs will sometimes have problems, that's just how it is. It's the customer support during these times that determine how a company is.
Agreed.
steve_81 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 01:03 PM #10
TheBoss33
 
 
TheBoss33's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Waterloo, NY
TheBoss33 is a Supporting Member
 has been a member for 10 years
TheBoss33 is All In
TheBoss33 is All In
How far out is your velocity adjuster turned?
TheBoss33 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 01:09 PM #11
Bloodymurder
 
 
Bloodymurder's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: 586 MI
Annual Supporting Member
Bloodymurder supports Empire
To begin with, there should never be paint present in the breech of your marker until you are ready to shoot.

But even still, this shouldn't be happening. Hopefully KEE releases an official statement soon with a solution to the problem.
__________________
LNIB Z2 F/S



Albion College Lacrosse
Bloodymurder is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 01:29 PM #12
robertseakykr
 
 
robertseakykr's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
It's been a known issue with the BT TM series since they came out. Guys using slide-checks have had this trouble for near a couple of years now.
robertseakykr is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 01:30 PM #13
Ken448
Meow
 
Ken448's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: SE Michigan
Ken448 is a Supporting Member
 has been a member for 10 years
Ken448 posts videos on PbNation
Ken448 supports Empire
Yah. Sorry but the first thing I do whem I get shot out is degas, turn off marker and put condom on. What? Should iu take a few shots to empty the breech and get tagged for playing on? Sorry, there's gonna be paint in the breech regardless unless - shot out of paint.

As for the back cap, its between 1.75 and 2.25 turns out depending on field velocity.
Ken448 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 01:46 PM #14
TheBoss33
 
 
TheBoss33's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Waterloo, NY
TheBoss33 is a Supporting Member
 has been a member for 10 years
TheBoss33 is All In
TheBoss33 is All In
Quote:
Originally Posted by Ken448 View Post
Yah. Sorry but the first thing I do whem I get shot out is degas, turn off marker and put condom on. What? Should iu take a few shots to empty the breech and get tagged for playing on? Sorry, there's gonna be paint in the breech regardless unless - shot out of paint.

As for the back cap, its between 1.75 and 2.25 turns out depending on field velocity.
The lower pressure you run and the farther out the adjuster is the more you will see this issue. There is no reason to degas the marker till you are done playing for the day, just turn the marker off and put the condom on.

Now if you have air and you marker near by, try slowly flipping the lever on the ASA on. The problem seems to arrise more often when you flip it quickly.
TheBoss33 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 02:15 PM #15
Bloodymurder
 
 
Bloodymurder's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: 586 MI
Annual Supporting Member
Bloodymurder supports Empire
Quote:
Originally Posted by Ken448 View Post
Yah. Sorry but the first thing I do whem I get shot out is degas, turn off marker and put condom on. What? Should iu take a few shots to empty the breech and get tagged for playing on? Sorry, there's gonna be paint in the breech regardless unless - shot out of paint.

As for the back cap, its between 1.75 and 2.25 turns out depending on field velocity.
You're putting it in the wrong context. When you first gas up the marker for the day, or after taking the tank off of the marker, there should be absolutely no paint in the breech until you're ready to fire. Common sense. This is the only time where the specific problem that you're having should be relevant, as you have no reason to de-gas your marker throughout the day if you're actually playing and not just sitting around.
__________________
LNIB Z2 F/S



Albion College Lacrosse
Bloodymurder is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 06:23 PM #16
burnttoast
Not the one from PbReview
 
burnttoast's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: a toaster oven near you
burnttoast owns a Planet Eclipse Ego
burnttoast supports Sherwood Forest
Yeah don't degas your marker, just turn it and the hopper off. As for the relay, its just one of those frustrating bugs thats gotta be worked out...
__________________
Couldnt find toast, so I got myself a bagel.
04 prostock 'cocker blue Invert mini
'02 black cocker '08 gray/Green ego
burnttoast is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 07:57 PM #17
TheBoss33
 
 
TheBoss33's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Waterloo, NY
TheBoss33 is a Supporting Member
 has been a member for 10 years
TheBoss33 is All In
TheBoss33 is All In
Quote:
Originally Posted by burnttoast View Post
Yeah don't degas your marker, just turn it and the hopper off. As for the relay, its just one of those frustrating bugs thats gotta be worked out...
Like I said try flipping the lever slowly, it seem to work better.
TheBoss33 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 09:05 PM #18
mokothemonkey
 
 
mokothemonkey's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Never had issues when I flipped it slowly, but a quick flip send two shots out.
mokothemonkey is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 09:14 PM #19
Ken448
Meow
 
Ken448's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: SE Michigan
Ken448 is a Supporting Member
 has been a member for 10 years
Ken448 posts videos on PbNation
Ken448 supports Empire
Will try a slow flip. See how that goes. Still prefer the gun not be sitting in the staging area aired up. But thats just me, I guess.
Ken448 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 09:43 PM #20
steve_81
Paintballing since 1996
 
steve_81's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Grand Rapids, MI
steve_81 is reppin' sidebar 4 life
I never degas my marker in between games. I just turn my marker and hopper off.
steve_81 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 10:22 PM #21
Jbook815
 
 
Jbook815's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: East Coasttttt
Jbook815 owns a Planet Eclipse Ego
Jbook815 supports Pev's Paintball
Jbook815 has achieved Level 1 in PbNation Pursuit
Jbook815 has perfected Level 1 in PbNation Pursuit
mmmm, mine does it too, I just never noticed it. I put my boss bolt in today and its def more noticeable, most likely from dropping my reg pressure by 30.
Jbook815 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
Forum Jump